czwartek, 23 sierpnia 2012

A co na...trądzik?

Objawy

Trądzik polega na tym, że gruczoły łojowe produkują w nadmiarze łój. Zatyka on pory skóry u podstawy mieszków włosowych - tworzą się małe, wypełnione ropą pęcherzyki, najczęściej występujące na twarzy, klatce piersiowej, ramionach i plecach. Choć trądzik jest łagodną przypadłością, to jego najcięższa postać - trądzik głęboki, w obrazie którego pojawiają się ropnie, może spowodować trwałe ślady i blizny na skórze - zwłaszcza jeśli torbiele napełnione ropą są przekłuwane i wyciskane.

Uważa się, że niektóre pokarmy, na przykład czekolada czy pizza, mogą pogłębiać objawy trądziku - ale to mity. Są natomiast takie potrawy i składniki, które mogą złagodzić jego nasilenie.

co jeść, by zwalczyć trądzik...

bataty, dynia, morele, szparagi - zawierają beta-karoten, który może ograniczyć produkcję łoju skórnego, wpływając na aktywność gruczołów łojowych. Nadprodukcja łoju jest jedną z podstawowych przyczyn trądziku.

indyk, kraby, ostrygi, tofu - zawierają cynk, który pomaga utrzymać zdrową skórę, wzmacniając układ odpornościowy i redukując stan zapalny; cynk wspomaga także regenerację tkanek i regulację poziomu hormonów.

awokado, banany, łosoś, ziemniaki - witamina B6. Zmniejsza ona ilość i intensywność wyprysków, wyrównując zaburzone poziomy hormonów w organizmie.

Skorzystacie z tych rad? :)

1 komentarz:

  1. Dobrze jest też picie zwykłej gotowanej wody. Piję tylko ją od miesiąca prawie nie mam żadnych wytrysków.

    OdpowiedzUsuń