sobota, 11 sierpnia 2012

Przepis na...

Moja starsza siostra uwielbi gotować, ostatnio przygotowała jogurt miętowy z pomarańczami i muszę przyznać, że był świetny. Oto przepis:

1. Jogurt miętowy z pomarańczami

2 gałązki mięty, 1 mały kieliszek likieru pomarańczowego, 1 łyżka brązowego cukru, 1 kubek śmietany, 1 kubek jogurtu, 4 pomarańcze, 10 dag gorzkiej czekolady ( ja jadłam jogurt bez niej i też smakował wyśmienicie)

1. Gałązki mięty umyć, strząsnąć z nich wodę i wysuszyć ściereczką. Odłożyć cztery listki do przybrania.
2. Resztę listków mięty moczyć ok. 20 minut w likierze pomarańczowym z cukrem, potem dobrze wycisnąć łyżką i osączyć. Listki mięty wyrzucić.
3. Ubić śmietanę.
4. Wymieszać jogurt ze śmietaną i likierem pomarańczowo-miętowym, odstawić do lodówki.
5. Obrać pomarańcze (jak jabłka) tak, aby nie było żadnych białych pozostałości skórki i pokroić w bardzo cienkie plasterki.
6. Plasterki pomarańczy ułożyć w czterech miseczkach, zostawiając kilka plasterków do przybrania.
7. Zetrzeć czekoladę na wiórki i posypać nimi plasterki pomarańczy rozłożone w miseczkach.
8. Oblać to kremem z jogurtu i podawać po przybraniu zostawionymi plasterkami pomarańczy i listkami mięty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz