ANANASY
CO ZAWIERAJĄ:
błonnik rozpuszczalny: ananasy zawierają dużo pektyn i gum roślinnych, które mają właściwości obniżające cholesterol oraz wpływają na sprawnie działanie jelit (1 szklanka pokrojonego świeżego ananasa zawiera 0,2 g rozpuszczalnego błonnika)
bromelina: ten przeciwzapalny enzym występuje w ananasach w dużej ilości. Dzięki swojemu przeciwobrzękowemu oraz zmniejszającemu stan zapalny działaniu pomaga on kontrolować zapalenie oskrzeli, kaszel, zapalenie kości i stawów. Wstępne badania wykazują, że dzięki przeciwzapalnym właściwościom bromelina może zmniejszać tworzące się zakrzepy krwi, przez co redukuje ryzyko udaru mózgu i zawału serca.
fitosterole: te roślinne związki mogą obniżać stężenie cholesterolu oraz zmniejszać ryzyko choroby niedokrwiennej serca.
kwas ferulowy: ananasy są dobrym źródłem tego związku; może on zapobiegać tworzeniu się substancji rakotwórczych
mangan: jest ważnym składnikiem kości (1 szklanka pokrojonego ananasa dostarcza 2,6 mg manganu, co stanowi 128 % dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek)
witamina C: świeży ananas jest dobrym źródłem witamy C (24 mg na szklankę), która zwiększa odporność i sprzyja szybkiemu gojeniu się ran; zapobiega też chorobom serca i oczu
ABY ZACHOWAĆ WITAMINĘ C, NALEŻY JEŚĆ ANANASA NA SUROWO. NATOMIAST ROZPUSZCZALNY BŁONNIK W ANANASACH STAJE SIĘ DOSTĘPNY DOPIERO PO UGOTOWANIU.
POMYSŁY:
- zrób salsę ananasową: posiekaj ananasa, paprykę i czerwoną cebulę. Wymieszaj z imbirem, miodem i sokiem z limonki. Podawaj z mięsem, drobiem lub rybą.
- użyj soku z ananasa zamiast octu winnego do sosów i sałatek
- dodaj cienkie plastry ananasa i ostrą musztardę do kanapek z kurczakiem lub z indykiem
- zrób napój ananasowy: zmiksuj ananasa z maślanką lub jogurtem i odrobiną miodu
tego o ananasie nie wiedziałam :)
OdpowiedzUsuńdominicasinspirations.blogspot.com